Τον αναπεμφθέντα νόμο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αντισυνταγματικό, που ψήφισε η Βουλή κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας στις 10 Δεκεμβρίου με τον οποίο ρυθμίζεται η εγγραφή φωτογράφων σε επαγγελματικό μητρώο, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εργασίας.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ανδρέας Φακοντής είπε ότι ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι τοποθετήθηκαν εναντίον της αποδοχής της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Βουλή «εδώ και οκτώ χρόνια προσπαθεί να ρυθμίσει το επάγγελμα του φωτογράφου και ειδικότερα μετά τα τραγικά συμβάντα που έζησε ο τόπος μας με το συγκεκριμένο γεγονός όπου φωτογράφος ή κατ΄ ισχυρισμό φωτογράφος ψάρευε θύματα για φωτογράφηση που στο τέλος τις οδήγησε σε θάνατο».
Ανέφερε ότι «μέσα από την προσπάθεια της Βουλής θέλαμε να κατοχυρώσουμε το επάγγελμα του φωτογράφου αλλά την ίδια στιγμή να θέσουμε ασφαλιστικές δικλείδες κάτω από ποιες προϋποθέσεις κάποιος μπορεί να ασκεί αυτό το επάγγελμα».
Πρόσθεσε ότι η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει να κάνει με «πιθανό διοικητικό κόστος που επέβαλε η ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου από την Βουλή, ότι συγκρούεται με συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος για αύξηση των δαπανών, για παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών και παραβίαση του άρθρου 25 του Συντάγματος αναφορικά με την ελευθερία του δικαιώματος άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος».
Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή κρίνει ότι δεν θα υπάρξει διοικητικό κόστος αλλά και αν υπάρξει, όπως είπε, «υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι το διοικητικό κόστος δεν εξ υπακούει κατ΄ ανάγκη αύξηση των δαπανών».
Αναφορικά με την ίδρυση ταμείου και λειτουργία του συμβουλίου το οποίο μπορεί να επιφέρει κόστος, ο κ. Φακοντής είπε ότι στο νόμο κατά την άποψη της Επιτροπής δεν αναφέρεται ότι υποχρεούται το κράτος να στηρίξει οικονομικά αυτό το συμβούλιο και «κρίνουμε ότι και αυτή η αναφορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ανέφερε ότι το μόνο σημείο που εστίασε την προσοχή της η Επιτροπή αφορά στο ότι η Βουλή δεν μπορεί να συστήσει συμβούλιο χωρίς την έγκριση της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι αυτό καθορίζεται από το άρθρο της δημοσιονομικής ευθύνης και δημοσιονομικού πλαισίου νόμου του 2014.
Πρόσθεσε πως για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος «η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής ζητεί από την Κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την σύσταση του συμβουλίου ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας».
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα είναι ενάντια στην αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον οποίο κάλεσε «να κάνει δεύτερες σκέψεις».
Ανέφερε ότι επιβάλλεται να υπάρξει κατοχύρωση και έλεγχος του επαγγέλματος του φωτογράφου και του χειριστή κινηματογραφικών μηχανών διότι είναι ένα επάγγελμα, όπως είπε, που έχει γίνει σήμερα καθοριστικό για την ζωή μας.
«Τα προσωπικά δεδομένα επηρεάζονται από την τέχνη και το επάγγελμα της φωτογραφίας, διακινούνται μέσα από το διαδίκτυο προσωπικές στιγμές και προσωπικές πληροφορίες και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια, τα προσωπικά δεδομένα, ακόμη και η υγεία των παιδιών μας», πρόσθεσε.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο ρόλος που παίζουν σήμερα οι επαγγελματίες φωτογράφοι και οι χειριστές κινηματογραφικής μηχανής είναι τόσο σημαντικός για τη δημόσια ασφάλεια και για την υγεία, όπως είπε, «όσο είναι των κομμωτών, των διαιτολόγων, των κτηματομεσιτών και πολλών άλλων επαγγελμάτων για τα οποία υπάρχει ρύθμιση και έλεγχος».
«Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται υποδεέστερο επάγγελμα για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία το επάγγελμα του φωτογράφου με τα σημερινά δεδομένα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει τη σημασία αυτού του επαγγέλματος για να το καταστήσει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ως ελεγχόμενο.
Επίσης, ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε σε τελευταίο τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο, όπως είπε, «κάποιος κάνοντας τον επαγγελματία φωτογράφο έστηνε δίκτυα και ψάρευε γυναίκες για θύματα δολοφονικών πράξεων», προσθέτοντας ότι πρόκειται για τη «γνωστή περίπτωση του κατά συρροή δολοφόνου που χρησιμοποιούσε το επάγγελμα του φωτογράφου για να ψαρεύει τα θύματα του».
Επίδομα ασθενείας πρόσωπα που εργάζονται πέραν του 63ου έτους
————————-
Αναφορικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά το δικαίωμα να λάβουν επίδομα ασθενείας πρόσωπα, τα οποία είναι προσωρινά ανίκανα για εργασία και συνεχίζουν να εργάζονται πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους και δεν αιτούνται να λάβουν τη θεσμοθετημένη σύνταξη, ο κ. Φακοντής είπε ότι αυτό «κινείται προς την σωστή κατεύθυνση παρά το ότι είναι ελλιπές», προσθέτοντας ότι «εμείς ζητήσαμε εκτός από την κάλυψη του επιδόματος ασθένειας να παρέχεται η δυνατότητα και σε ανεργιακό επίδομα».
Ανέφερε ότι μετά από συζήτηση με την Υπουργό Εργασίας έχει συμφωνηθεί και η προσθήκη και του ανεργιακού επιδόματος.
«Θα έχουμε πιο ολοκληρωμένο νομοθέτημα ενώπιον μας σε 15 μέρες», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι στο νέο νομοσχέδιο «θα εξαλειφθούν και οι όποιες διακρίσεις που φαίνεται να υπάρχουν λόγω ηλικίας» και πρόσθεσε ότι στο υφιστάμενο νομοσχέδιο «υπάρχει μια διάκριση αναφορικά με τα άτομα που θα αιτηθούν να πάρουν το επίδομα σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα».
Πηγή: ΚΥΠΕ